Change language
Vandrarhemmet Vemdalens Gästis

Lite historia om Gästis 

På 1830-talet kom Carl-Johan och Margareta Hallgren dragande över norska gränsen för att bosätta sig i Vemdalen. Allt bohag de hade, drog de med sig på en kärra. Carl-Johan var handelsman och drog runt i byarna och drev handel.

Efter några år kunde han börja bygga Gästis, som stod klart 1843.

Gästgiveriet övertogs 1886 av sonen Per Wilhelm som utökade verksamheten med både post och affär. Den delen var förlagt till Gråstugan, en stor timmerbyggnad som flyttats till gården.

Jordbruk, häststation och hyrstall hörde också till gästgiveridelen. År 1919 etablerade sig Per Wilhelms dotter och måg, Christina och Elias Eriksson, som affärsinnehavare i Gråstugan. Gästgiveriet drevs av Christinas bror Axel, nyss hemkommen från Amerika.

År 1929 överlät Axel rörelsen på broder Knut och hans Svea. Under nästan 40 år var Gästis förknippat med detta strävsamma par.

År 1959 sålde de korna och 1967 fick det räcka med det övriga, släktnamnet Hallgren lämnar nu Gästis.

En Fam. Linder köper gården. Linder försöker bl.a driva gården med inriktning mot sport och träningsanläggning. På baksidan av husen ser man resterna av en ovalbana för hastighetsåkning på skridskor.

År 1971 till 1982 ägs Gästis av Svenska Fjäll med Bertil Lindgren. Här hade det snabbt växande företaget personalbostäder, bokning och kontorslokaler.

År 1982 tar Gästis åter igen emot boendegäster. Ingalis Wiberg och Laila Engström driver gården några år som STF-Vandrarhem.

Nästa ägare blir Bengt och Margareta Berglund. I slutet på 80-talet byggs de två gamla husen ihop och nu får man en fin konferenslokal, stora bastu och duschutrymmen, tvättstuga och fler toaletter.

Hela övervåningen på Gråstugan blir rum och samlingslokaler.

Under 90-talet har Gästis fungerat som gästgiveri, men med flera olika ägare, Leif och Åsa Kindbom, Fam Ydner samt Åsa och Jan Fahlén.

Från December 2001 tar Ingalis och Halvard över Gästis och inriktningen blir nu Vandrarhem och självhushåll, dom driver sedan Gästis i 16 år med massor med återkommande och nöjda gäster både under sommar och vintersäsong.

From 1 November 2016 tog Fam Wahlgren över Gästis (Helen, Marcus och Ludwig), en familj som sedan tidigare har bott i Stockholm, och sedan många år tillbaka tillbringat alla sina vintrar i fjällhuset på Björnrike och därav fastnad för Vemdalen och länge haft en dröm att driva Gästis.

Gästis drevs i 6 år av familjen som ett Vandrarhem med självhushåll och gör omfattande renoveringar och uppfräschning av dom fina husen.

Maj 2022 tog nya ägarna över Gästis.

Gästis kommer att drivas vidare som ett vandrarhem med sikte på att förvandla en del av Gästis till en BnB.

Framtida historia kommer uppdateras.

Välkommen till Gästis Vemdalen.